Laden Evenementen

« Alle evenementen

 • Dit evenement is voorbij.

Vipassana meditatieweekend met aandacht voor de geest 25 – 26 maart – fysiek – dag 2

26 maart 2023|10:00 - 18:00

Maandelijkse fysieke Vipassana meditatieweekend, in Karunika.

Vipassana meditatieweekend waarin een benadering wordt aangeleerd die in het teken staat van ‘aandacht voor de geest‘, cittanupassana.

Op inschrijving, begeleiding door Marc Heijmerink.  Dit weekend is bedoeld voor beoefenaren met enige ervaring in de Vipassana meditatie.

Het weekend is geïnspireerd door de benadering van Sayadaw U Tejaniya. Mediteren is immers een activiteit van de geest, zegt hij. We mediteren met de geest, niet met ons lichaam en in feite spelen alle fundamenten zich af in de geest. Zowel onze moeilijkheden, als de oplossing van onze moeilijkheden vinden we in onze geest.

In de Satipatthana sutta worden de 4 fundamenten van mindfulness genoemd: opmerkzaamheid voor lichaam, gevoel, geest en dhamma’s. Er worden middelen aangereikt om de geest als grondslag voor oplettendheid te gebruiken. Thema`s die aan de orde zullen komen zijn: Voorkeur/afkeer en onwetendheid in de meditatie, juist inzicht, ontspanning in de meditatie, juiste inzet en onderzoek in de meditatie.

Wie is Marc

Marc is één van de begeleiders van Dhammadipa.  Korte beschrijving van de hand van Marc zelf: ik ben in 2005 echt begonnen met Vipassana meditatie bij Buddhavihara, inmiddels Dhammadipa. Ik heb daar veel gemediteerd en geleerd van Jotika Hermsen, Paul van der Sterren, Peter Baert en Adi Ichsan. De meditatiemethode die ik daar heb geleerd was in eerste instantie de methode zoals die onderwezen wordt door Mahasi Sayadaw. The fysieke sensaties die ontstaan ten gevolge van rijzen en dalen van de buikwand worden daar als start- en ankerpunt genomen voor de meditatie. Dat was dat mijn primaire beoefening. Ik heb veel retraites met die basis gedaan.

Een aantal jaren geleden kwam ik in contact met de benadering van Sayadaw Ashin U Tejaniya. Deze benadering is een voortzetting van de de manier waarop zijn leraar Shwe Oo Min Sayadaw vipassana onderwees. Shwe Oo Min Sayadaw had Mahasi Sayadaw als leraar. Shwe Oo Min Sayadaw en Sayadaw U Tejaniya verleggen het primaire meditatie object van het “rijzen en dalen” naar de geest. Cittanupassana wordt daarmee de grondslag waar het zwaartepunt op komt te liggen.

Tejaniya zegt dat zijn manier een variant is van de Mahasi benadering. Dat maakt zijn benadering geschikt voor Mahasi beoefenaren. Een verschil is dat ontspanning in de instructies een grotere rol speelt. Ook is het anker- en het startpunt het gewaarzijn van de geest zelf in plaats van het rijzen en dalen. Benoemen speelt in de benadering van Tejaniya geen rol. Vragen stellen om de geest geïnteresseerd te maken wel. Bij mij sloot deze meditatie erg goed aan op de fase waar ik me in de Vipassana bevond. Ik had door de Mahasi beoefening een goede basis die mij hielp om aandachtig te zijn op de veel vluchtiger aard van de geest. Tegelijkertijd is het gewaarzijn van de geest altijd aanwezig wat het een heel geschikt object maakt voor Vipassana meditatie. Sindsdien is het veel makkelijker om in het dagelijks leven aandachtig te zijn. De geest is immers leidend in wat we ondernemen en gewaar zijn.

Sinds ik met de benadering van Sayadaw Ashin U Tejaniya in contact gekomen ben, heb ik veel retraites gedaan waar ik gemediteerd heb volgens zijn methode. Waarbij een retraite bij Bhikkhu Kumara, één van zijn leerlingen, in 2018 mijn begrip van de benadering verder verdiept heeft.

Ik wil in dit weekend graag overbrengen hoe Sayadaw Tejaniya Vipassana onderwijst. Ik denk dat het een verrijking en waardevolle aanvulling is doordat het toont hoe de grondslag geest te kennen.

Gegevens weekend

 • Tijden: de dagen zijn van 10 – 18 uur, inclusief vegetarische / vegan lunch.  Kom s.v.p. iets eerder, vanaf 9:40 uur ben je welkom.
 • Locatie: Karunika, Meerhuizenplein 38, Amsterdam.  Bereikbaar met Openbaar Vervoer, 10 minuten lopen van station Amstel.

Deelnemen

 • Maximaal 12 deelnemers in verband met Corona-veiligheid.  Schrijf je in via de website.
 • Je kunt ook 1 dag meedoen.
 • Als het weekend is volgeboekt, kun je je op een wachtlijst laten zetten.
 • Als je alsnog verhinderd bent, wil je dit dan s.v.p. zo snel mogelijk melden.  We kunnen dan iemand van de wachtlijst uitnodigen mee te doen.

Toelatingseisen in verband met Covid-19 / Corona maatregelen

Vanuit onze visie op de boeddhistische ethiek zien we Covid-19 als een risico voor de begeleiders en deelnemers maar ook als een risico om anderen te besmetten.  We hebben er daarom voor dit moment voor gekozen om de toegang tot de fysieke activiteiten te beperken tot mensen die aantoonbaar beschermd zijn.  Dit conform de richtlijnen van de rijksoverheid (https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/coronabewijs).

Als je mee wilt doen, zorg dan dat je:

 • Klachtenvrij bent.
 • Gevaccineerd bent, met behulp van een door de GGD of huisartsen ingevuld ‘geel boekje’, of
 • Getest bent met een PCR test en een bewijs daarvan hebt, of
 • Jezelf getest hebt met een kwalitatief goede zelftest, met negatief resultaat en maximaal 24 uur geleden. Omdat dit in de praktijk niet makkelijk aan te tonen is, gaan we uit van je eigen (mondelinge) verklaring. Bij twijfel is dan ter plekke een nieuwe zelftest verplicht, die door Dhammadipa geleverd wordt.

We zijn ons ervan bewust dat hiermee bewijzen van bescherming tegen Covid-19 vanuit de ‘alternatieve’ of ‘niet-reguliere’ geneeskunde niet geaccepteerd worden. We hopen dat dit binnen afzienbare tijd wel het geval zal kunnen zijn.   Voor vragen en opmerkingen, mail s.v.p. naar info@dhammadipa.nl.

Tenslotte, de richtlijnen vanuit de overheid zijn verregaand versoepeld, maar er is nog steeds sprake van een hoog aantal besmettingen.  Dhammadipa kiest er daarom voor om voorlopig uit te blijven gaan van het bovenstaande beleid.

Dana

 • Het meditatieweekend is op basis van dana (vrijwillige bijdrage), met een richtlijn van € 35,00 per dag.
 • Aan het einde van het weekend is gelegenheid dana te geven voor het onderricht.
 • Je kunt digitaal dana geven door een bedrag over te maken naar Giro NL85 INGB 0005019113 ten name van Dhammadipa, Amsterdam, onder vermelding van ‘meditatieweekend maart 2023’.
 • Er is ook een dana box aanwezig zodat je dana kunt geven met contant geld.

 

Gegevens

Datum:
26 maart 2023
Tijd:
10:00 - 18:00
Evenement Categorieën:
,

Organisator

Dhammadipa – Vipassana meditatiecentrum gevestigd in Amsterdam.
E-mail
info@dhammadipa.nl

Gegevens

Datum:
26 maart 2023
Tijd:
10:00 - 18:00
Evenement Categorieën:
,

Organisator

Dhammadipa – Vipassana meditatiecentrum gevestigd in Amsterdam.
E-mail
info@dhammadipa.nl


Inschrijven activiteit